Historie

Het spreekt voor zich dat de Terneuzense bevolking veel affiniteit heeft met de zee, het zeemansleven en de bijbehorende maritieme muziek. Tenslotte is het dankzij Zeeland dat Nederland is uitgegroeid tot een grote zeevarende natie.

Met deze gedachte is men dertien jaar geleden begonnen met een jaarlijks terugkerend shantyfestival. Heel toepasselijk genoemd “Het Vliegende Hollander Shantyfestival”.
In eerste instantie had men zich tot doel gesteld om het publiek kennis te laten maken met verschillende koren, die shanty’s en zeemansliederen ten gehore zouden brengen op verschillende locaties in de binnenstad van Terneuzen. Vanzelfsprekend werd niet alleen gedacht aan de “mobiele mens”, maar ook aan de mensen die in verzorgingshuizen woonden. Zo traden op de zaterdagmorgen koren op in diverse verzorgingshuizen en ’s middags in het centrum van Terneuzen.
De wereld van de maritieme muziek is echter zo divers dat de organisatie zich enkele jaren geleden tot doel heeft gesteld om het publiek met die diversiteit kennis te laten maken en de zaterdag uit te breiden tot een “shantyweekend”.
Er ontstond een nieuwe formule, die in zeer goede aarde is gevallen en steeds meer publiek trekt.  De lezing wordt dit jaar op de Vrijdag avond gehouden. Op zaterdag kan de jeugd genieten van een kindervoorstelling. Zaterdagmorgen verzorgen we, als te doen gebruikelijk, optredens in diverse verzorgingshuizen. Zaterdagmiddag treden in het centrum van Terneuzen maritieme volksgroepen en shantykoren uit binnen- en buitenland op. Zaterdagavond volgt de samenzang in theatercafé Porgy&Bess.
En tot slot, op de zondagmiddag, een exclusief maritiem concert in Porgy&Bess.

Het festival wordt georganiseerd door Stichting Shanty Zeeuws Vlaanderen en de Heemkundige Vereniging Terneuzen, die onderwerpen uit de maritieme geschiedenis belicht.

De afgelopen jaren is het shantyfestival uitgegroeid tot een, voor Terneuzen en de regio, uniek cultureel, maritiem evenement van internationale allure, dat enkele duizenden bezoekers trekt.

Realisatie: TiDi Graphics